Katusematerjal, mis oma vastupidavust korduvalt tõestanud

Eterniit laineplaadid

Pikaealine

Bürokraatiavaba

Helisummutav

Kergekaaluline

Mittesüttiv

Vastupidav

Millest koosneb eterniit?

Eterniit ehk kaasaegse nimega kiudtsement laineplaat on mitmekomponentne materjal, mida kasutatakse erinevas vormis katuste ja fassaadide ehitamisel. Nagu nimest järeldada võib, on tsement selle peamine koostisosa. Nõukogude aegadel kasutati tsemendi tugevdamiseks peamiselt asbesti. Tänapäeval on asbesti sisaldavate toodete müük keelatud suurem osa Euroopa riikides, sealhulgas ka Eestis, kus keeld kehtib juba alates aastast 2001. Materjalile omase tugevuse ja sitkuse säilitamiseks on kaasaegses eterniit laineplaadis asbest asendatud tselluloosi või tekstiilitööstuses tuntud polüvinüülalkoholikiududega (PVA).

Lisaks segatakse juurde liiva, vett ning tootja valikust sõltuvalt ka muid aineid, mis annavad materjalile spetsiifilisi omadusi. Kõigi nimetatud koostisosade kokkusegamisel valmibki kiudtsement, mis on erakordselt tugev ja vastupidav materjal. 

Eternit või Fibrodah laineplaadid?

Eterniit.com valikust leiab 2 erineva tootja laineplaate, Eternit ja Fibrodah. Mõlema eelnevalt mainitud tootja eterniittahvlite kasulikuks elueaks loetakse 40 aastat. Visuaalselt on laineplaadid äravahetamiseni sarnased ning peamised erinevused tulevad esile värvitooni, garantii ja hinna näol.

Eternit Fibrodah
Garantii 30 aastat 20 aastat
Garantii laiendus töörahale JAH Osaliselt
Garantii laienemine värvkattele 5 aastat 5 aastat
Minimaalne lubatud kalle 7 ° 7 °
Karastatud värvkate JAH JAH
Viimistlus Matt Läikiv
Ohutusribad JAH EI
Lõigatud nurgad JAH JAH/EI
Eelpuuritud kruviaugud JAH EI
Laineplaadi paksus 6.0 mm 5.8 mm
Näidis hinnaklass: 1750x1130 mm (värvitud) 10.54 EUR/㎡ + KM (kasulik) 7.80 EUR/㎡ + KM (kasulik)
Näidis hinnaklass: 1750x1130 mm (värvimata) 6.83 EUR/㎡ + KM (kasulik) 5.79 EUR/㎡ + KM (kasulik)

Üle poole sajandi on meie hooneid katnud ja kaitsnud palju emotsionaalseid vaidlusi põhjustanud eterniitplaat. Nüüdseks harjumuspärane, lihtsalt paigaldatav, kättesaadav, väga vastupidav ning maastikku sobituv laineline plaat on ära hoidnud tuhandete hoonete hävimise.

Laineplaadid igat tüüpi katustele

Värvitud ja värvimata kiudtsement laineplaadid on oma välimuselt omaaegse eterniidiga äravahetamiseni sarnased, kuid plaadi koostisest on kadunud mürgine asbest. Kuna eterniit laineplaate valmistatakse erinevas mõõdus ja erinevates värvitoonides, siis sobib materjal väga erinevate hoonete katustele.

Elumajad

Laudahooned

Tööstushooned

Korduma kippuvad küsimused

Kiudtsement laineplaat ehk rahvakeeles “eterniit” on asbestivaba katusematerjal, mida kasutatakse viilkatuste katmiseks.

Eterniitkatuste erakordne vastupidavus ja tugevus tagavad, et nende eluiga ulatub vähemalt 40 aastani. Lisaks on aegunud eterniidi asendamine kaasaegse laineplaadiga üks nendest haruldastest juhtudest, mis ei nõua Ehitusseaduse lisa 1 alusel ehitusteatist ega -luba. Oluline on veel märkida, et eterniitkatus on vaikne ning ei kolise vihma ega rahega.

Eterniitkatused on oma vastupidavust korduvalt tõestanud. Teades selle materjali kauakestvust, tagavad erinevad tootjad oma laineplaatidele väga head garatiitingimused. Näiteks Eternit pakub 30 aastat materjali kvaliteediga seotud garantiiperioodi ning Fibrodah puhul kehtib garantii 10 aastat. Mõlema tootja puhul laieneb garantii defektide korral ka töörahale.

Kiudtsemendist laineplaadid on tuntud oma madala hooldusvajaduse poolest, mis muudab ka eterniitplaadid erakordselt mugavaks ja kulutõhusaks valikuks. Kui hoone asub metsa, suure veekogu või kruusatee ääres, siis pikemal põuaperioodil võib aeg-ajalt olla vajalik katuse pesu. Seejuures on katuse põhjakülg suurema tõenäosusega mustusega kaetud kui lõunapool, kuid see on loomulik protsess, mis tuleneb kuumusest ja niiskusest.

Lühidalt on vastus jaatav. Uue katuse ehitamisel vali rooviks vähemalt 50×50 millimeetrist või isegi jämedam saematerjal. Näiteks katuse osale, kuhu on kavandatud paneelid, soovitame kasutada 50×100 millimeetrist roovi. Tugevam roov tagab katuse edaspidise vastupanu tuule- ja lumekoormusele ka siis, kui sinna peale on lisakoormusena paigaldatud näiteks päikesepaneelid.

Eterniit laineplaati soovitatakse 15 kraadise kaldega viilkatustele, kuid täiendava hüdroisolatsiooniga saab kasutada alates 7 kraadist. paigaldusjuhendist.

Küsi pakkumist


Ostukorv